Home office i kako se prilagoditi

Poslovna inteligencija - stay home save lives - corona
PI je odgovorno odlučila, kao i ostatak IT zajednice - #ostajemdoma te smo se prilagodili remote načinu rada! A kako bismo što bolje iskoristili rad od kuće, naša voditeljica Ljudskih potencijala Nataša Margetić Lukić podijelila je s nama nekoliko korisnih savjeta!

Istraživanja su pokazala da su zaposlenici koji rade od kuće puno učinkovitiji i u istom roku odrade 14% više posla te ih čak 77% izjavljuje da rad od kuće doprinosi manjem stresu.

S obzirom na to da se većina našla u situaciji da po prvi puta duži period vremena radimo od kuće, ovo je odlična prilika kako bismo testirali ove tvrdnje!

Brojni su izazovi i zamke koje vrebaju na sve koji rade od kuće i u koje se lako mogu uhvatiti, no uz dobru organizaciju i disciplinu, rad iz kućnog ureda zaista ima puno više pluseva nego minusa.

Kako prepoznati i iskoristiti pluseve, pročitajte u nastavku.


Poslovna inteligencija - Exercise at home

1. Umjesto putovanja na posao – vježba ili Mindfulness

Vrijeme koje trošimo inače na putovanje na posao sada možemo iskoristiti za duže spavanje ili vježbanje. Isprobajte aplikaciju 7 minute workout s kojom u samo 7 minuta možete brzo, zabavno i učinkovito odraditi jutarnji fitness i ući u radni dan razbuđeni.

Možete i odraditi vježbe Mindfulnessa kako biste se doveli u fokusirano stanje. Ovo je primjer jedne kratke vježbe koju možete poslušati kako biste si osvježili dan i fokusirali se na posao: 3 minute breathing space


 

Poslovna inteligencija -Set up your home office

2. Uredite svoj „ured“

Definirajte mjesto koje će „glumiti“ vaš ured. Prilagodite radni prostor mogućim konferencijskim callovima koji uključuju video vezu. Vjerojatno ne želite da kolege ili klijenti iza vas vide vaše donje rublje ili ostatke hrane od prekjučer!

Lako je doći u iskušenje da uzmete laptop i legnete u krevet ili na kauč. Iako su krevet i kauč udobniji, takav način rada narušava kvalitetu sna, a time i vaše zdravlje i koncentraciju. Najbolje bi bilo raditi negdje kraj prozora, a ako niste u mogućnosti, tada pod dobrom rasvjetom. U mračnim uvjetima rad djeluje napornije i lakše se umarate.

Uz to, u ovo situaciji su gotovo svi ukućani u kući pa je važno napraviti dobru organizaciju prostora kako biste imali svoj mirni kutak.

Poslovna inteligencija home office

Pogledajte primjere ureda naših kolega! ⬆️⬆️⬆️


 

Poslovna inteligencija - manage expectations

3. Uskladite očekivanja ukućana

Vjerojatno jedan od najvećih problema rada iz kućnog ureda su ukućani koji misle da, samo ako ste u kući, a ne u uredu, možete raditi i druge stvari. Npr. otići u dućan, baciti smeće, napraviti ručak, paziti na djecu itd., čime se gubi koncentracija i fokus na posao.  Posebno je teško onima koji rade, tj. pokušavaju raditi uz djecu. Djeca, pogotovo ona manja, su razigrana i moguće da nemaju razumijevanja za roditelje koji, umjesto da se igraju s njima, vrijeme provode za računalima i ozbiljnim razgovorima na mobitelu.

Budite strpljivi i pokušajte s djecom dogovoriti koju aktivnost ćete raditi s njima nakon što vam završi radno vrijeme, a za djecu pronađite aktivnosti kojima će se baviti vrijeme dok vi radite. HRT 3 ima dobar školski program koji je osnovcima obavezan, a i mlađa djeca ga mogu gledati jer je zabavan i edukativan.

Možete jutarnje ili popodnevno vrijeme provesti tako da vježbate zajedno s djecom.  Objasnite im da ćete brže biti gotovi ako vas ne prekidaju dok radite te im na satu pokažite kada ćete imati vrijeme za njih. S obzirom na to da su otkazani svi treninzi i aktivnosti, čim završite poslovne obaveze, možete se posvetiti njima.


 

Poslovna inteligencija - make to do list

4. Napravite raspored i poštujte ga

Kao što biste u uredu imali, i kod kuće napravite plan i raspored rada. Ako znate unaprijed svoje zadatke, dajte im vremenski okvir. Napravite svoj „TO DO“ listu te definirajte prioritete. Ujutro napravite stvari koje su zahtjevnije, a za drugi dio dana ostavite manje zahtjevne poslove. Definirajte i kraće pauze te dužu pauzu za ručak.

Koristite aplikacije koje će vam pomoći u organizaciji rada i taskova, na primjer Trello.

Prednost rada od kuće je što imate manje distraktora na koje ne možete utjecati pa je primarno na vama da se dobro organizirate.

Pročitajte nekoliko korisnih savjeta za time management!


 

Poslovna inteligencija - Take breaks

5. Uzmite stvarne pauze

Naš mozak najbolje funkcionira u ciklusima od 90 minuta. Zato napravite svakih 90 minuta pauzu. Dovoljno je da se ustanete, uzmete koju minutu i prošećete po kući. Možete to vrijeme iskoristiti za pospremanje posuđa ili pranje posteljine. Mijenjanje posteljine barem 2x mjesečno je jedna od važnih mjera preventive i održavanja higijene. I prozračite prostor ili izađite na balkon ako ga imate u stanu. Nemojte cijeli dan sjediti bez ikakve pauze.

No, kod kuće postoji opasnost da se pet minuta odmora lako pretvori u izgubljeni sat pa posao kasni. Jedno od rješenja za bolji fokus, pored samokontrole naravno, su aplikacije poput Stay Focused s kojima se može zabraniti ili ograničiti pristup određenim stranicama. Npr. možete podesiti da tijekom radnog vremena ne možete pregledavati Facebook i YouTube ili da ih možete dnevno pregledavati samo 5 do 10 minuta, kako ne bi vrijeme izgubili beskrajnim skrolanjem društvenim mrežama.


 

Poslovna inteligencija - Healthy snacks

6.  Osigurajte si zdrave grickalice i vodu

Rad od kuće sa sobom donosi i negativne posljedice – mogućnost pristupa frižideru kada god to poželite. Ovo neće samo utjecati na vaš radni učinak, već će i vaše tijelo početi patiti. Promijenite sadržaj svog frižidera, kekse i bombone zamijenite voćem i orašastim plodovima, a kavu čajem te pripremite lagane obroke. Brzo ćete dobiti potrebnu energiju i nećete se osjećati umorno. Učestalost je također važna, stoga je bolje jesti male obroke nekoliko puta dnevno. Ako možete, pripremite grickalice dan prije jer tada nećete morati razmišljati o tome što biste mogli pojesti.

Uvijek imajte vodu pri ruci jer ćete tada manje žudjeti za hranom, a fokus će ostati na poslu. Mentalno naprezanje je naporno, no ako pijete puno vode, bit ćete odmorniji i moći ćete upravljati s mnogo više zadataka.


 

Poslovna inteligencija - Stay in touch

7. Ostanite u kontaktu s kolegama

Kad ste na radnom mjestu, komunikacija s kolegama je uglavnom neizbježna. U situaciji rada od kuće, kolege će vam nedostajati. Zato uključite Slack, Hangouts i Skype (ili neki drugi alat koji koristite interno) čim upalite kompjuter. To su neformalni kanali komunikacije kroz koje možete komunicirati s kolegama i kompenzirati to što fizički niste blizu.  Naravno da nije jednako kao kad o nekoj aktualnosti razgovarate i diskutirate uživo, ali vjerujemo da ćete se snaći i imati na umu da je ovo samo privremeno i da će se, nadamo se, uskoro sve vratiti u normalu.


 

Poslovna inteligencija - Explore new activities

8. Iskoristite vrijeme za učenje i aktivnosti koje su bile bitne, ali ne hitne

Ako završite svoje poslovne obaveze prije isteka radnog vremena, iskoristite situaciju rada od kuće da se posvetite aktivnostima koje su vam važne, ali nikada za njih niste imali dovoljno vremena. Naučite nešto što ste već dugo željeli, radite na projektima koje ste imali u planu, ali se niste stizali njima posvetiti. Možete predložiti i neke interne projekte svojim nadređenima. Ovo je super prilika da se konsolidiramo i pripremimo za aktivnosti koje nas uskoro očekuju.

A kada završi radno vrijeme, družite se više s članovima obitelji, igrajte se s djecom, naučite raditi nove kolače, istražite nove recepte, pogledajte filmove ili serije koje već dugo želite.


 

9. Nakon posla otiđite na zrak ili tjelovježbu

Kad ste gotovi s poslom, presijecite dan na sličan način kao što biste s odlaskom kući iz ureda. Idealno bi bilo da prošećete, makar do trgovine, ili pak odete trčati ili družiti se u prirodu. Ovo je odlična prilika za šetnje s prijateljima, naravno ukoliko se držite preporučenog razmaka J

Ukratko, dok radite kod kuće ponašajte se kao da ste u uredu, a ne kod kuće, a kad završite posao, ponašajte se kao da ste iz ureda – otišli.


Ono o čemu uvijek treba razmišljati jest da, iako ste u udobnosti svog doma, ipak se nalazite na poslu i nemojte raditi one stvari koje ne radite u uredu. Izbjegavajte besciljno surfanje internetom i društvenim mrežama, ograničite priljev negativnih informacija i posvetite se poslu prema kojem imate odgovornost. No kada dođete do kraja radnog vremena, nema putovanja prema kući i gubljenja vremena u prometu, već je potrebno samo ugasiti računalo i u miru se posvetiti privatnim aktivnostima!

Posljednje Blog objave

21. stoljeće, stoljeće je podataka, svakodnevno proizvodimo masivne količine podataka. Bez pravih alata i analitičkih rješenja, sa sigurnošću možemo ustvrditi da bi poslovanje teško napredovalo. Koje podatke trebamo potražiti, što nam je bitno, gdje se podaci nalaze, samo su neka od pitanja.
Svako rješenje sastoji se od različitih komponenti koje su zamišljene kako bi riješile specifični poslovni izazov. Postoje različita analitička rješenja, koja se mogu sastojati od različitih dijelova i imati više ili manje funkcionalnosti. U ovom blogu fokusirat ćemo se na PI Analytics solution i opisati sve komponente rješenja, njihovu zadaću i namjenu.
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.

Želim primati obavijesti o novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije