Integracija u oblaku – stvarnost moderniziranih podatkovnih sustava

U novom članku koji je objavljen na službenom blogu Poslovne inteligencije, naša konzultantica Mihaela Pječinović pozabavila se temom integracije podataka u oblaku.

Mihaela je objasnila kako se tradicionalni model podatkovnog procesiranja temelji na relacijskom modelu upravljanja podataka. Podaci su oblikovani u skladu s klasičnim relacijskim modelima, pohranjeni na internim podatkovnim infrastrukturama i kao korisna informacija, primijenjeni su nakon što je u odgovarajućem vremenskom okviru njihova obrada završena.

Usmjerenost na korisnike s današnjim razvojem tehnologija nužno znači praćenje trendova – a trendovi više ne uključuju jednostavne izvještaje koje samo relacijski sustav može zadovoljiti. Podaci koji su korisni i mogu unaprijediti kvalitetu usluge i povećati zadovoljstvo korisnika nalaze se svuda oko nas – u pametnim uređajima koje koristimo, mobilnim i internet aplikacijama kojima često pristupamo, senzorskim uređajima koji podatke prikupljaju i slično. Nebrojeni su primjeri kojima se potkrjepljuje činjenica – It is all about the data”.  I to u strukturama daleko drukčijima od strukturirane relacijske forme koju tradicionalni oblik zahtijeva.

Nikako ne propustite pročitati cijeli članak  ovdje i svakako pregledajte ostale postove na našem blogu!

Posljednje Blog objave

21. stoljeće, stoljeće je podataka, svakodnevno proizvodimo masivne količine podataka. Bez pravih alata i analitičkih rješenja, sa sigurnošću možemo ustvrditi da bi poslovanje teško napredovalo. Koje podatke trebamo potražiti, što nam je bitno, gdje se podaci nalaze, samo su neka od pitanja.
Svako rješenje sastoji se od različitih komponenti koje su zamišljene kako bi riješile specifični poslovni izazov. Postoje različita analitička rješenja, koja se mogu sastojati od različitih dijelova i imati više ili manje funkcionalnosti. U ovom blogu fokusirat ćemo se na PI Analytics solution i opisati sve komponente rješenja, njihovu zadaću i namjenu.
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.