4 Ključne komponente analitičkog rješenja

Key components of Analytics solution
Svako rješenje sastoji se od različitih komponenti koje su zamišljene kako bi riješile specifični poslovni izazov. Postoje različita analitička rješenja, koja se mogu sastojati od različitih dijelova i imati više ili manje funkcionalnosti. U ovom blogu fokusirat ćemo se na PI Analytics solution i opisati sve komponente rješenja, njihovu zadaću i namjenu.

PI Analytics rješenje sastoji se od 4 ključna elementa koji su ili izrađeni po mjeri za točno određenu svrhu ili odabrani iz najboljih tehnologija trenutno dostupnih na tržištu, kako bi vi brže postigli svoje poslovne ciljeve.

Objasnit ćemo vam kako komponente zajednički funkcioniraju, zašto smo izabrali svaku od tih komponent i kako vam mogu pomoći da vodite poslovanje vođeni podacima, u svakom trenutku, svakog dana.

Sastavni dijelovi analitičkog rješenja:

1. SKLADIŠTE PODATAKA (DWH)

PI modeli skladišta podataka pružiti će vam osnovu za kvalitetnu analizu raspoloživih podataka izvođenjem točnih informacija iz podatka.

Poslovno su orijentirani, temeljeni na standardima industrije i  implementacijama najboljih praksi koje su dokazane u stvarnim projektima kodklijenata iz različitih grana industrije.

Kreirani su kako bi se mogli prilagoditi različitim potrebama klijenata, od redovnih operativnih i upravljačkih izvješća pa sve do složenijih simulacija te su pogodni za sve potrebne prilagodbe.

Postoje 4 modela skladišta podataka za različite industrije, model skladišta podataka za maloprodaju, telekomunikacijske tvrtke, banke i financijski sektor te modeli za osiguravajuća društva.

Model podataka uključuje Glavnu knjigu, financijske dimenzije, preslikavanja i financijska izvješća.

Ova komponenta uključuje ETL iz različitih izvornih sustava i logike transformacije, od sirovih podataka do financijskih izvještaja na temelju mapiranja. Skladište podataka može se graditi pomoću različitih baza podataka i ETL alata.

 

2. PI RefQ

RefQ je alat za konzistentno upravljanje jednoznačnih referentnih podataka koji su na različite načine pohranjeni unutar aplikacija, sustava i baza podataka pojedine organizacije.

Korištenje alata omogućeno je kroz intuitivno i jednostavno upravljačko sučelje, koje se prilagođava potrebama svakog korisnika.

Sučelje pruža korisniku mogućnost kreiranja izvještajnih struktura te njihovih financijskih pozicija, kao i kreiranje relacija između podataka odnosno pridruživanje podataka na kreirane financijske pozicije.

Osnovne RefQ funkcionalnosti

 • Kreiranje strukture izvještaja
 • Kreiranje pozicija unutar izvještaja
 • Kreiranje relacija između podataka na prethodno kreirane pozicije
 • Kreiranje i upravljanje analitičkim hijerarhijama
 • Intuitivno korisničko sučelje koje omogućava upravljanje referentnim podacima unutar različitih sustava u kompaniji
 • Sigurnost nad podacima putem definiranih korisničkih prava po ulogama
 • Uvoz podataka iz Excel-a
 • Izvoz podataka u Excel
 • Verzioniranje i audit
 • Mogućnost pretraživanja podataka

 

3. Izvještavanje i analiza

Analiza podataka i izvještavanje omogućuju kreiranje potpuno automatiziranih financijskih izvješća. Na primjer, statutarna financijska izvješća, izvješća uprave (P&L, Bilanca, Novčani tijek, Detaljna izvješća o troškovima, itd.).

Uz to, ad-hoc analizu mogu provesti korisnici, kao i unaprijed definirane dashboarde i KPI-jeve. Budući da rješenje sadrži i komponente planiranja i izvještavanja, dostupna je usporedba plana i stvarnog stanja.

IBM Cognos Analytics dostupan je u rješenju za analizu podataka i izvještavanje. Cognos Analytics je platforma poslovnog obavještavanja zasnovana na AI-ju koja podržava cijeli ciklus analitike, od otkrića do operacionalizacije.

Vizualizirajte, analizirajte i dijelite uvide o svojim podacima s bilo kime u vašoj organizaciji.

IBM Cognos Analytics funkcionalnosti:

 • Vizualizirajte vašu poslovnu izvedbu
 • Otkrijte skrivene obrasce u svojim podacima
 • Surađujte i djelite podatke sa svojim suradnicima
 • Automatizirajte pripremu podataka
 • Izradite interaktivne dashboarde i izvješća

Blog: Kako odabrati analitičko rješenje za vas?

4. PLANIRANJE I SIMULACIJAhttps://inteligencija.com/blog/kako-odrediti-analiticko-rjesenje-za-vase-potrebe

Komponenta planiranja omogućava korisnicima da kreiraju čitav proces planiranja od pripreme obrazaca za planiranje, prikupljanja podataka od krajnjih korisnika i izrada izračuna na temelju prikupljenih podataka.

Rješenje uključuje tijek procesa planiranja s različitim ulogama u procesu planiranja (pridonijeti, pregledati / odbaciti / odobriti) koji pruža potpunu kontrolu procesa planiranja.

Unutar rješenja se mogu stvoriti različite verzije i “what-if” scenariji. Osim toga, uz godišnje planove (proračune), rješenja uključuju opciju za izvođenje prognoze do kraja godine ili dugoročnih prognoza. Komponenta planiranja podržana je s IBM Planning Analytics.

IBM Planning Analytics, powered by IBM TM1®, integrirano je rješenje za planiranje s ciljem promicanja suradnje u cijeloj Organizaciji kako bi održali korak s modernim poslovanjem.

Zahvaljujući snažnom mehanizmu za izračunavanje, ovo rješenje za upravljanje performansama pomaže vam prijeći okvire proračunskih tablica, automatizirajući proces planiranja za brže i preciznije rezultate.

Omogućuje unificiranje izvora podataka u jedno spremište podataka, što omogućuje korisnicima izradu sofisticiranih, višedimenzionalnih modela za izradu pouzdanijih prognoza.

Ključne značajke rješenja uključuju:

 • Microsoft Excel sučelje
 • Višedimenzionalni modeli za postizanje dubljih uvida
 • Opcije implementacije u oblaku ili lokalno
 • Alati za izvještavanje i vizualizaciju
 • Neograničeno modeliranje”what-if” scenarija u testnom okruženju

Obratite nam se za sva dodatna pitanja vezana za rješenje, tehonologiju ili implementaciju!

 

Posljednje Blog objave

21. stoljeće, stoljeće je podataka, svakodnevno proizvodimo masivne količine podataka. Bez pravih alata i analitičkih rješenja, sa sigurnošću možemo ustvrditi da bi poslovanje teško napredovalo. Koje podatke trebamo potražiti, što nam je bitno, gdje se podaci nalaze, samo su neka od pitanja.
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.

Želim primati obavijesti o novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije