Arhiva novosti

IBM i PI rješenja pomažu tvrtkama da planiraju, procjenjuju i djeluju izvan tradicionalnih ograničenja i dosegnu svoj puni potencijal pomoću alata agilnog planiranja i analitike.
They say that Rome was not built in a day, and the same can be said for existing telco data analytics architectures.
Poslovna inteligencija u partnerstvu s revizorskom kućom Mazars organizira panel raspravu o izvještavanju u ESEF formatu i uvođenju XBRL oznaka. Panel rasprava će se održati 23. rujna 2021., od 10 do 12 sati u prostoru BIRD Incubatora.
Skupština Poslovne inteligencije donijela je odluku o proširenju uprave te je imenovala novu članicu. Dosadašnjim članovima, Aniti Cvetić Oreščanin, Lidiji Karagi i Draženu Oreščaninu, s direktorskog mjesta na novoj poziciji pridružuje se Slađana Krpić koja je do sada vodila Business Analytics odjel konzaltinga. Slađana je tako povećala udio ženskog vodstva u Poslovnoj inteligenciji te od sad čak tri četvrtine Uprave čine žene.
Poslovna inteligencija je, kao dio konzorcija koji predvodi BPTI (Baltic Institute of Advanced Technology) iz Litve, dobila sredstva iz Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane (EDIDP) za prijavljeni projekt "Cyber Quick Response Toolbox for Defense Use" (CYBER4DE). Vrijednost projekta je gotovo 10 milijuna Eura od kojih će EU financirati čak 96%.
Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava, koji je na dužnost stupio u rujnu prošle godine, 17.2. je posjetio Poslovnu inteligenciju i BIRD Inkubator za umjetnu inteligenciju i podatkovnu analitiku. Povod njegova posjeta bio je razgovor s predsjednikom Uprave Poslovne inteligencije Draženom Oreščaninom na temu suradnje Indije i Hrvatske u IT sektoru.
Zadovoljstvo nam je objaviti kako je Poslovna inteligencija zadržala stečeni Platinum IBM Business Partner status za Data Science & Business Analytics  te Unified Governance & Integration  kompetencije, čime smo zadržali najvišu razinu partnerskog statusa s IBM-om.
BIRD inkubator, prvi hrvatski inkubator za timove i projekte vezane za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analitiku podataka, službeno je otvorio je svoja vrata 9. veljače 2021., a prvi startup timovi počeli su s inkubacijom već krajem 2020. godine.
2020. godina našim zaposlenicima donijela je nove izazove, prilagodbu na nove uvjete i načine rada te nam je izuzetno drago što smo se baš ove godine istaknuli kao najbolja kompanija za well-being među srednje velikim tvrtkama!
Poslovna inteligencija ponovo otvara svoja vrata studentima završnih godina, ove godine u online formatu! Pridružite nam se na Studentskom danu koji će se održati u utorak, 2.veljače od 9:30 do 12:30 sati.
Predstavljamo vam  BBI Consultancy, našeg novog partnera za modele skladišta podataka za MENA regiju (Middle East & North Africa)!
Želite automatizirati proces financijske konsolidacije sa stajališta korisnika koji priprema individualne financijske izvještaje, kao i sa stajališta grupnih financija koje pripremaju konsolidirani izvještaj na razini grupe?
Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) privukao je mnoštvo zainteresiranih timova koji su dvodnevno natjecanje 27. i 28. rujna  proveli u razradi inovativnih rješenja za korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora iz četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam.
Improve your customer experience game with text analytics!
Zanimaju vas data trendovi za 2020. godinu? Želite naučiti kako u kratkom roku doći od upoznavanja podataka do funkcionalnog dashboarda? Pridružite nam se na workshop webinaru 13.5. u 15 sati i postanite dio svijeta vizualizacije uz naše Tableau stručnjake!
Pridružite se najnovijem "Data Disruptor" webinaru i od predavača Andrije Derežića, CIO-a United grupe i Dražena Oreščanina, Predsjednika Uprave Poslovne inteligencije, saznajte koji su razlozi za korištenje Vertica platforme te koji su ih izazovi dočekali u brzorastućoj i kompetitivnoj telekomunikacijskoj industriji.
Ponosni smo što možemo predstaviti Data Privacy Manager softver koji je uvršten u Forrester Wave™ izvještaj kao jedan od 15 najznačajnijih privacy management softvera te je Poslovna inteligencija prva hrvatska tvrtka koja je ušla u ovaj Forresterov vodič!
Jedna od prvih polaznica BIRD Internshipa je nedavno zagrebačku adresu zamijenila s onom londonskom gdje je preuzela mjesto direktorice  BIRD Consultinga, tvrtke kćeri Poslovne inteligencije! Kako njezin stan također ima i ulogu ureda zamolili smo ju da nam otkrije nekoliko preporuka za sve one koji su se po prvi puta našli u #radimdoma situaciji.
Konstantno radimo na unaprjeđenju naših modela skladišta podataka te smo ponosni što možemo predstaviti 1.5 verziju modela PI Modela skladišta podataka za osiguranja.
Pripremite se za ovogodišnje izdanje Women in Data Science konferencije kroz Data Science meetup: WiDS Datathon u Poslovnoj inteligenciji!
Zadovoljstvo nam je predstaviti našeg novog reseller partnera za modele skladišta podataka Poslovne inteligencije za područje Indije - Tarsha Systems!
Kontinuirano radimo na unaprjeđenju naših DWH modela te vam predstavljamo novu 3.1 verziju modela skladišta podataka za bankarski sektor dostupnu od početka 2020. godine!
Ponosni smo što vam možemo predstaviti Ereteam - našeg novog partnera za Modele skladišta podataka za područje SAD-a, Turske i CIS regije (Azerbajdžan, Bjelorusija,  Kazahstan, Kirgistan, Armenija, Moldavija, Rusija,Tadžikistan i Uzbekistan).
Misija našeg novog partnera Databricks je ubrzati inovacije za svoje kupce tako da ujedini Data science s inženjerstvom i poslovnim aspektom. Vjeruju kako je Big Data ima velik neiskorišteni potencijal te žele napraviti revoluciju u tom području!
Sjedište  Poslovne inteligencije prošli tjedan je posjetio američki veleposlanik, gospodin W.Robert Kohorst, koji je s osnivačima tvrtke te užim menadžment timom raspravljao o poslovanju tvrtke, aktualnim projektima te planovima budućeg razvoja.
U novoj seriji blogova Dražena Oreščanina saznajte savjete za uspješnu provedbu DWH / BI projekta!
Ponosni smo što smo uspješno završili proces Frameworx Conformance certifikacije modela skladišta podataka za komunikacijske operatore te je naš PI Telco DWH model® od sada TM Forum Frameworx certificiran proizvod!
Predstavljamo vam Atos, našeg novog partnera za modele skladišta podataka za područje cijelog svijeta!
Podatkovne vještine i podatkovna pismenost su jedni od najbitnijih pojmova u doba digitalne ekonomije. Tvrtke koje imaju podatkovnu kulturu i koje donose odluke temeljene na podacima su inovativnije i agilnije te imaju iznadprosječne profite.
Bilo da ste Data Science entuzijast, menadžer koji želi saznati je li dobra ideja ulagati u Data Science ili ste znanstvenik, matematičar ili programer zainteresiran za Data Science područje, Data Science Economy konferencija bilo je pravo mjesto za vas!
Ovogodišnji Digital Transformation World event održao se od 14. do 16. svibnja u Nici, u organizaciji TM Foruma. Digital Transformation World je vodeći događaj TM Foruma koji okuplja svjetske pružatelje komunikacijskih usluga i zajednicu dobavljača telekomunikacija na zanimljiv i inovativan način te pomaže ubrzati procese digitalne transformacije.
Poslovna inteligencija i ove je godine dio poslovne delegacije Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Delegacija je u posjetu SAD-u kako bi imali priliku vidjeti digitalnu transformaciju na njenom izvorištu.
Za svaki kilometar koji smo pretrčali na utrci Wings For Life World Run, donirali smo 20 kuna za Udrugu Krijesnica i djecu oboljelu od malignih bolesti! Zajednički, naši trkači pretrčali su 243 km ,a uz pomoć donacija kolega iz ureda prikupili smo 6.000 kuna!
Podizanje svijesti, edukacija te razmjena iskustava u području zaštite prava na privatnost u digitalnom društvu cilj je serije javnih i stručnih događaja pod nazivom Zaštita osobnih podataka - ZOP 2019!
Naš PI trkački tim i ove godine sudjeluje na utrci Wings for Life World Run gdje će svojim malim doprinosom pokušati učiniti svijet boljim!
S ponosom objavljujemo da ćemo izlagati na ovogodišnjem TM Forumu Digital Transformation World u Nici od 14. do 16. svibnja!
Od 24. do 26. lipnja, više od 130 međunarodnih stručnjaka, uz Poslovnu inteligenciju, predstavit će najnovija saznanja i dostignuća na TDWI konferenciji u Münchenu. Sudionici će imati prilike čuti uzbudljiva predavanjima iz područja analitike, umjetne inteligencije, strojnog učenja, clouda, data scienceu, digitalizaciji, IoT-u i još mnogo toga. Uz to održat ćemo zanimljivo predavanje i predstaviti naša rješenja DWH modele, ConQ i Data Privacy Manager.
BIRD Academy Internship program plaćene stručne prakse započinje 8. travnja 2019. .
Od 2. do 5. travnja u Amadria Parku u Šibeniku održala se WinDays konferencija. Najveća regionalna poslovno- tehnološka konferencija u regiji okupila je više od 2000 sudionika, a troje naših stručnjaka svoja znanja i iskustva podijelili su s kolegama iz struke i drugim tehnološkim entuzijastima.
Goran Ramadanović, Technical Lead na našem inovativnom Data Privacy Manager rješenju, za portal IT Bizz Crunch ispričao je zašto je posao u Poslovnoj inteligenciji za njega posao iz snova.
Run Croatia i službeno je otvorila još jedno poglavlje u svom portfelju i to za Run Friendly poslodavca. Prvi takav certifikat u Hrvatskoj i svijetu dodijeljen je upravo Poslovnoj inteligenciji!
Naša suradnja s hrvatskom IT tvrtkom Repsly jedna je od uspješnih priča koja je dokazala da zajednička suradnja hrvatskih IT tvrtki može biti izvrsna prilika za strateško pozicioniranje na međunarodnom tržištu. 
Pridružite se 6. generaciji polaznika BIRD Academy Internship programa plaćene stručne praske koji započinje 8.4.2019.
1. veljače od 9:30 do 13 sati posjetite nas u našem uredu u poslovnom kompleksu Fabrika u sklopu Studentskog dana. Prijave traju do 24. siječnja!
GrupoCONTEXT je naš najnoviji partner za modele skladišta podataka za telekomunikacije, bankarstvo, osiguranje i maloprodaju za područje Ekvadora i Perua.
Poslovnoj inteligenciji po prvi puta uručen je Certifikat Poslodavac Partner koji dokazuje da smo pri samom vrhu na tržištu prema ulaganju u zaposlenike. Prilikom certifikacije ostvarili smo rezultat od 86% bodova, a ocjenjivanje je provedeno u pet područja: Strategija, Regrutiranje i selekcija, Upravljanje učinkom, Usavršavanje i razvoj te Odnos sa zaposlenicima!
27.11. u Kaptol Boutique Cinema održana je svečana dodjela ICT Gold Awards, na kojoj nam je dodjeljena nagrada za najbolju implementaciju u kategoriji GDPR-a!
Ponosni smo što vam možemo predstaviti našeg novog partnera za Modele skladišta podataka za područje Bliskog istoka i Afrike- Integrated Digital Technologies
20. studenoga 2018. u Hotelu Esplanade, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dodjelilo je Poslovnoj inteligenciji priznanje „Poslodavac prijatelj obitelji“ u kategoriji srednjih poduzeća.
13. studenoga u hotelu DoubleTree by Hilton, održan je najveći Informatica event u regiji pod nazivom Informatica Summit „Data Governance – more than compliance“, na kojem su vrhunski stručnjaci te gostujući predavači predstavili studije slučajeva, primjere iz prakse i real time demonstracije.
Od 15. do 19. listopada Tjedan karijera u Varaždinu ugostio je55 poduzeća, i održano je 33 predavanja i 13 stručnih radionica !
I ove godine kao ponosni sponzor nastavljamo navijati za Košarkaški klub Cedevita!
Nakon velikog uspjeha prve Power BI User Grupe Zagreb koja je osvojila naziv Power BI grupe mjeseca u konkurenciji čak 200 drugih grupa, održali smo drugo okupljanje Power BI entuzijasta.
Na ovogodišnjem B2B Run-u naš trkački tim od 49 trkača, pokazao je da su se marljive pripreme tijekom cijele godine isplatile.
Otvaramo vrata inovativnog edukacijskog centra pod nazivom BIRD Academy (Business Intelligence Research and Development) u našim prostorima u poslovnom kompleksu Fabrika. Moderan edukacijski centar svojim će polaznicima omogućiti pohađanje inovativnih online i offline edukacija čiji se program temelji na višegodišnjem iskustvu naših konzultanata u implementaciji vodećih tehnologija u različitim granama industrije.
Doživite jedinstvenu kombinaciju jedrenja i Big Data edukacije u organizaciji BIRD Academy i Business Sailing Experience Agency!
Poslovna inteligencija Platinum je sponzor IBM Think SEE konferencije koja će se održati 6. i 7. studenoga na Bledu u Sloveniji.
S ponosom objavljujemo da smo postali Platinum IBM Business Partner za Business Analytics i Data Science područje, čime smo stekli najvišu razinu partnerskog statusa s IBM-om! Platinum partnerski status nastavak je našeg dugogodišnjeg partnerskog odnosa s IBM-om i pokazatelj izvrsnosti koju ostvarujemo na projektima kod naših klijenata!
6. rujna pridružite nam se na webinaru: "Data Privacy as Competitive Advantage- Integrate GDPR Compliance into a 360 view of your Customers"
Poslovna inteligencija ove je godine po prvi puta sudjelovala na CEBIT-u, najvećem svjetskom IT sajmu čija je tradicija započela još davne 1986. godine.
Prva BI user grupa Zagreb održala se 29. svibnja u prostorijama Microsofta na adresi Horvatova 82. Veliki interes za predavanje rezultirao je do zadnjeg mjesta popunjenom dvoranom Pharos.
Peta generacija BIRD Akademije započela je 5. ožujka, a trajala je do 30. travnja. Prva tri tjedna zajedničke edukacije održavale su se u učionici Poslovne inteligencije, a zatim se 15 polaznika razdvojilo u tri smjera - Microsoft, Data Management i Innovations & Development stream.
Treću godinu za redom sudjelujemo na Job Fairu! I ove godine, Job Fair organiziraju Fakultet elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Centra karijera FER-a, studentska udruga KSET i Saveza studenata FER-a. Job Fair će se održati 23. i 24. svibnja u prostorijama FER-a, na adresi Unska 3.
Naši konzultanti i ove godine bili su u ulozi predavača na WinDay18 konferenciji koja je predstavila najnovije tehnološke trendove i novosti iz svijeta tehnologije.
Predsjednik Uprave Poslovne inteligencije, Dražen Oreščanin počeo je s pisanjem serije blogova u kojima obrađuje tematiku DWH modela te na jednostavan način objašnjava kako DWH modeli temeljeni na standardima industrije omogućavaju postizanje konkurentske prednosti, učinkovitije upravljanje vremenom, smanjenje troškova i rizik od neuspjeha.
Obitelj PI DWH modela od danas je veća za novi Model skladišta podataka za maloprodaju i distribuciju (PI Retail DWH model ®). Model je primjenjiv na sektor maloprodaje i veleprodaje, a uz tradicionalne zahtjeve poslovne inteligencije, pokriva i zahtjeve analitike velikih podataka.
Kroz različite oblike suradnje s fakultetima i studentima, već dugi niz godina radimo na edukaciji mladih kadrova sa STEM područja, te dijelimo naša znanja s ciljem propagiranja potrebe za mladim IT stručnjacima, ali i iz želje da prenesemo aktualna i primjenjiva znanja na nove generacije. U tom smjeru nastavlja se i dosadašnja suradnja Poslovne inteligencije i Visokog učilišta Algebra, pa tako naši stručnjaci drže dva obavezna kolegija na Podatkovnom smjeru tijekom prvog semestra; Skladišta podataka i poslovna inteligencija te Priprema podataka.
Uoči Dana žena, IKEA Hrvatska održala je konferenciju o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu pod imenom 'Ravnopravnost je bolja za sve'. U fokusu konferencije bile su teme jednakih mogućnosti zapošljavanja, napretka u karijeri te jednake plaće za isti posao, ali i važnosti rodno ujednačenih organizacija za poslovne rezultate organizacija i društva u cjelini. Anita Cvetić Oreščanin sudjelovala je na panelu te dala svoje viđenje na problematiku ravnopravnosti u IT sektoru.
Regionalna konferencija GDPR Adriatic ''Minuta do 12'' održala se se 7. ožujka 2018. u hotelu Antunović, u Zagrebu s početkom u 9 sati, u organizaciji Hrvatskog informatičkog zbora. Datum stupanja GDPR uredbe Europske unije na snagu sve je bliže, pa je i zanimanje javnosti sve izraženije. O tome svjedoče razna pitanja vezana uz poslovanje, nedoumice i mitovi koji nastaju zbog neznanja o važnosti i načinu primjene GDPR-a.
Od 19. do 26. svibnja vodimo vas na sedmodnevno jedrenje u organizaciji BIRD Academy i Business Sailing Experience Agency!