CYBER4DE će povećati sposobnosti kibernetičke obrane na razini EU najnaprednijim rješenjima za odgovor na incidente i upravljanje krizama

Pokrenut unutar Europskog programa obrambenog industrijskog razvoja u prosincu 2021., projekt "Cyber Rapid Response Toolbox for Defence Use" (CYBER4DE) uhvatio se u koštac s izazovom razvoja lako implementabilnog, modularnog i skalabilnog alata za kibernetičku brzu reakciju kod upravljanja kibernetičkim incidentima u različitim kompleksnim nacionalnim i međunarodnim scenarijima. Također, projekt cilja na poboljšavanje procesa i praksi tzv. Kibernetičkih timova za brzi odaziv (CRRT) u okviru PESCO-a kako bi se brže usvajali novi alati i povećala učinkovitosti u operativnoj domeni.

Iako brzo formirajuće inicijative CRRT-ova mogu pružiti odgovarajući odgovor na nove kibernetičke prijetnje, ti timovi mogu djelovati samo u uobičajenim poslovnim okruženjima, imaju ograničene mogućnosti u specijaliziranim sustavima ili su posvećeni radu samo u internim mrežama organizacija. Za takve timove moraju se razviti i staviti na raspolaganje dodatne sposobnosti kako bi se osigurala bolja situacijska osviještenost i brz protok informacija od tehničke prema izvršnoj razini i obrnuto.

“Brzi odgovor na kibernetičke napade jedan je od glavnih interesa europske obrane jer snažno utječe na stabilnost u Europi i izvan nje, te na bogatstvo i sigurnost društva. CYBER4DE će isporučiti provjereni i razvijeni alat, odmah spreman za korištenje, koji je siguran po dizajnu, projektiran kroz konzultativni pristup kako bi funkcionirao u najzahtjevnijim operativnim okruženjima i izgrađen integracijom najsuvremenijeg softvera uglavnom otvorenog koda koji pruža najnaprednije mogućnosti za odgovor na incidente i upravljanje krizama”,  izjavio je dr. Tomas Žalandauskas, koordinator projekta CYBER4DE.

Koncept alata temelji se na četiri modula: Workplace, Sensors, Back-office i Cloud usluge. Oni pružaju specifičnu funkcionalnost za upravljanje kibernetičkim incidentima (otkrivanje, istragu i rješavanje neprijateljskih aktivnosti) i integrirani su u vrlo sofisticirano, fleksibilno i skalabilno rješenje koje se lako konfigurira i implementira kako bi zadovoljilo specifičnosti širokog raspona kriznih kibernetičkih operacija. Kako bi se osigurala visoka modularnost i razina fleksibilnosti, unificirana jezgra softverske i hardverske platforme planirana je skupa s ugrađenim komponentama menadžmenta, nadzora i sigurnosti. Tehnologije, najsuvremenije i otvorene, uključujući poboljšanja koje pruža umjetna inteligencija, osigurat će učinkovitost i nadogradivost alata u budućnosti.

Razvoj alata CYBER4DE počet će dubinskom analizom potreba i ograničenja s kojima se suočavaju CRRT-ovi. Zahtjevi i specifikacije proizašle iz rezultata, te konsolidirane među državama članicama, otvorit će put za stvaranje fleksibilnih i standardiziranih alata, omogućujući tako međunarodnu suradnju i integraciju s već postojećim sustavima. Komplet alata, te identificirani najbolji procesi i prakse za potvrđivanje ciljane funkcionalnosti, bit će dovedeni na “teren” i odobreni u kvalifikacijskim vježbama s postojećim CRRT-ovima.

Projekt će do sredine 2024. isporučiti potpuno funkcionalni, spreman za akreditaciju/certificiranje, obrambeni kibernetički alat nove generacije (TRL7 / TRL8). Korisnički priručnici i paketi obuke bit će priređeni kako bi se osiguralo brzo i učinkovito usvajanje od strane država članica.

Industrijski konzorcij CYBER4DE objedinjuje velike, one srednje kapitalizacije, te srednje i male tvrtke iz Litve (Baltic Institute of Advanced Technology (koordinator), NRD Cyber Security), Hrvatske (Infigo IS, Poslovna Inteligencija), Estonije (Talgen), Francuske (Airbus Cybersecurity SAS , Thales Six GTS), Italije (Leonardo), Poljske (Asseco Poland) i Rumunjske (METRA).

Projekt traje 30 mjeseci s proračunom oko 10 milijuna eura.

Posljednje Novosti

Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.

Želim primati obavijesti o novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije