CYBER4DE će povećati sposobnosti kibernetičke obrane na razini EU najnaprednijim rješenjima za odgovor na incidente i upravljanje krizama

Pokrenut unutar Europskog programa obrambenog industrijskog razvoja u prosincu 2021., projekt "Cyber Rapid Response Toolbox for Defence Use" (CYBER4DE) uhvatio se u koštac s izazovom razvoja lako implementabilnog, modularnog i skalabilnog alata za kibernetičku brzu reakciju kod upravljanja kibernetičkim incidentima u različitim kompleksnim nacionalnim i međunarodnim scenarijima. Također, projekt cilja na poboljšavanje procesa i praksi tzv. Kibernetičkih timova za brzi odaziv (CRRT) u okviru PESCO-a kako bi se brže usvajali novi alati i povećala učinkovitosti u operativnoj domeni.

Iako brzo formirajuće inicijative CRRT-ova mogu pružiti odgovarajući odgovor na nove kibernetičke prijetnje, ti timovi mogu djelovati samo u uobičajenim poslovnim okruženjima, imaju ograničene mogućnosti u specijaliziranim sustavima ili su posvećeni radu samo u internim mrežama organizacija. Za takve timove moraju se razviti i staviti na raspolaganje dodatne sposobnosti kako bi se osigurala bolja situacijska osviještenost i brz protok informacija od tehničke prema izvršnoj razini i obrnuto.

“Brzi odgovor na kibernetičke napade jedan je od glavnih interesa europske obrane jer snažno utječe na stabilnost u Europi i izvan nje, te na bogatstvo i sigurnost društva. CYBER4DE će isporučiti provjereni i razvijeni alat, odmah spreman za korištenje, koji je siguran po dizajnu, projektiran kroz konzultativni pristup kako bi funkcionirao u najzahtjevnijim operativnim okruženjima i izgrađen integracijom najsuvremenijeg softvera uglavnom otvorenog koda koji pruža najnaprednije mogućnosti za odgovor na incidente i upravljanje krizama”,  izjavio je dr. Tomas Žalandauskas, koordinator projekta CYBER4DE.

Koncept alata temelji se na četiri modula: Workplace, Sensors, Back-office i Cloud usluge. Oni pružaju specifičnu funkcionalnost za upravljanje kibernetičkim incidentima (otkrivanje, istragu i rješavanje neprijateljskih aktivnosti) i integrirani su u vrlo sofisticirano, fleksibilno i skalabilno rješenje koje se lako konfigurira i implementira kako bi zadovoljilo specifičnosti širokog raspona kriznih kibernetičkih operacija. Kako bi se osigurala visoka modularnost i razina fleksibilnosti, unificirana jezgra softverske i hardverske platforme planirana je skupa s ugrađenim komponentama menadžmenta, nadzora i sigurnosti. Tehnologije, najsuvremenije i otvorene, uključujući poboljšanja koje pruža umjetna inteligencija, osigurat će učinkovitost i nadogradivost alata u budućnosti.

Razvoj alata CYBER4DE počet će dubinskom analizom potreba i ograničenja s kojima se suočavaju CRRT-ovi. Zahtjevi i specifikacije proizašle iz rezultata, te konsolidirane među državama članicama, otvorit će put za stvaranje fleksibilnih i standardiziranih alata, omogućujući tako međunarodnu suradnju i integraciju s već postojećim sustavima. Komplet alata, te identificirani najbolji procesi i prakse za potvrđivanje ciljane funkcionalnosti, bit će dovedeni na “teren” i odobreni u kvalifikacijskim vježbama s postojećim CRRT-ovima.

Projekt će do sredine 2024. isporučiti potpuno funkcionalni, spreman za akreditaciju/certificiranje, obrambeni kibernetički alat nove generacije (TRL7 / TRL8). Korisnički priručnici i paketi obuke bit će priređeni kako bi se osiguralo brzo i učinkovito usvajanje od strane država članica.

Industrijski konzorcij CYBER4DE objedinjuje velike, one srednje kapitalizacije, te srednje i male tvrtke iz Litve (Baltic Institute of Advanced Technology (koordinator), NRD Cyber Security), Hrvatske (Infigo IS, Poslovna Inteligencija), Estonije (Talgen), Francuske (Airbus Cybersecurity SAS , Thales Six GTS), Italije (Leonardo), Poljske (Asseco Poland) i Rumunjske (METRA).

Projekt traje 30 mjeseci s proračunom oko 10 milijuna eura.

Posljednje Novosti

Pridružite nam se na poslovnom događanju pod nazivom “Get Your Data AI Ready: Executive Guide to Mastering Data Governance", koje će se održati 25. travnja od 9:00h do 12:00h, u prostoru Bird Incubatora, Franje Petračića 4, Zagreb. Event će biti moguće pratiti i online.
Uspješno rješavanje izazova s kojima se suočavaju naši klijenti naš je najveći izvor ponosa.
Pridružite nam se na poslovnom okupljanju pod nazivom „ESG: Turning Concepts into Actual Report“, koje će se održati 20.3.2024. od 9h do 12h u prostoru BIRD Incubatora, Franje Petračića 4.
Pridružite nam se na Business Breakfast događanju pod nazivom “Planning beyond Spreadsheets", koje će se održati 7.12.2023., od 9:15h do 12:00h, u Restoranu 27 na Senjaku (Istarska 27) u Beogradu.
Visoko učilište Algebra ponosni je nositelj projekta pod nazivom AI-powered Next Generation of VET, a dio projektnog tima je i Poslovna inteligencija. Projekt AI4VET4AI adresira potrebu Europe za radnom snagom koja ima znanja i vještine iz područja umjetne inteligencije i njene primjene, te potiče razvoj AI vještina kod  učitelja i učenika u SS i VSS obrazovanju.
Poslovna inteligencija ponovo otvara svoja vrata studentima završnih godina, ove godine u hibridnom formatu!
Završavate ili ste završili neki od fakulteta iz područja računarstva, matematike ili poslovne informatike? Odlično!
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.


Business & Data Analysis
Planning, OLAP & Reporting & Financial consolidation
Data Integration, Data Migration & Data Engineering
Data Governance, Data Quality & Master Data Management
Data Science
DWH models
XBRL point
ConQ Content Analytics
SynQ

I acknowledge that the personal data I submit through this contact form will be used by Poslovna inteligencija d.o.o. to contact me and provide information related to my inquiry/application. I consent to Poslovna inteligencija using my submitted personal data to send newsletters containing information about news, products, and services of Poslovna inteligencija. I also acknowledge that I can unsubscribe from receiving newsletters at any time by clicking the 'Unsubscribe' link in each newsletter. Comprehensive information related to my rights and the use of my personal data can be found in Poslovna inteligencija's Privacy Policy.:
Yes No *

Please don't insert text in the box below!

The fields marked with * are required