Dobre vijesti nakon revizije 1. godine međunarodnog FERARI projekta

ferari (1)Stručna i komercijalna revizija održana u Bruxellesu prošlog tjedna (26. ožujka) je ocijenila FERARI (Flexible Event pRocessing for big dAta aRchItectures) projekt s “izvrsnim” za sve isporučevine tokom 1. godine rada, kako sa znanstvenog tako i sa tehnološkog aspekta projekta. Ocjena „izvrstan“ po svim aspektima rada nije učestala za ovakve projekte unutar prve godine, te se FERARI projekt time dodatno istaknuo među ostalim projektima financiranim iz raznih EU inicijativa (FAIR, FP7, Horizon 2020). Voditelj projekta s PI strane, Tomislav Križan, je prezentirao jedan od 3 ključna inovativna koraka FERARI projekta, a koja su nastala unutar prve godine te će se i dalje pratiti kroz inovativne procese unutar EU i nezavisno od samog FERARI projekta. Ključni inovativni koraci unutar FERARI projekta su:

1. Distribuirano maskiranje podataka bazirano na in-situ procesiranju podataka – proizvod potpuno razvijen od strane PI usuglašen s arhitekturom FERARI projekta te sa svim relevantnim svjetskim zakonskim regulativama o sigurnosti i anonimizaciji podataka uključujući i dodatna mišljenja unutar EU objavljena 2014/05, te je u potpunosti testiran u realnim uvjetima unutar WP1 FERARI projekta. Daljnji razvoj po alatu se nastavlja i unutar druge godine projekta kako bi postao Enterprise Ready i spreman za komercijalno iskorištavanje.

2. PROTON (PROactive Technology OnliNe) on STORM je prvi distribuirani Complex Event Processing alat ravijen od strane IBM-a te javno postao dostupan pod Open Source licencom početkom Veljače 2015.g.

3. Znanstveni rad vezan uz efikasnu komunikaciju između in-situ processing čvorova i koordinatora („Communication-Efficient Distributed Online Prediction by Dynamic Model Synchronization“ i “Adaptive Communication Bounds for Distributed Online Learning“). Ove metode drastično utječu na komunikaciju unutar distribuiranih okruženja te samim time pridonose značajnom skaliranju performansi prema postojećim klasičnim algoritmima.

FERARI je međunarodni istraživački projekt u koji je Poslovna inteligencija uključena zajedno s nekim od najeminentnijih europskih stručnjaka u ovom području. Cilj ovog istraživačkog projekta je definirati arhitekturu i razviti algoritme za učinkovite, real-time Big Data tehnologije u budućnosti. Voditelj konzorcija FERARI projekta je njemački institut Fraunhofer – Institut für Intelligente Analyse und Informationssysteme (IAIS), a članovi konzorcija su Technion – Izraelski institut za tehnologiju, IBM Izrael, Tehničko Sveučilište s Krete, Hrvatski Telekom i Poslovna inteligencija. PI je u projektu nositelj radnog paketa diseminacije, te sudjeluje u još tri razvojna radna paketa.

Tehnologije koje se koriste u ovom projektu će utjecati na brže i bolje odlučivanje i poboljšati konkurentnost na tržištu. Kroz projekt će se razvijati i promovirati inovativno softversko Big Data rješenje za analizu događaja u velikim tokovima podataka. Rješenje će nuditi online procesiranje (online in-situ processing) umjesto centraliziranog procesiranja što je jedini efektivni način brze obrade senzorskih podataka. Detaljnije objašnjene rješenja koje će biti razvijeno kroz FERARI, pronađite u PI blog postu.

Planirano vrijeme trajanja projekta je 36 mjeseci. Sada smo u drugoj godini rada i nadamo se da će se nastaviti jednako uspješno kao i nakon ocjene prve godine. Čestitke čitavom radnom timu! Dodatne informacije o FERARI projektu pronađite na njegovoj službenoj web stranici.

Posljednje Novosti

Visoko učilište Algebra ponosni je nositelj projekta pod nazivom AI-powered Next Generation of VET, a dio projektnog tima je i Poslovna inteligencija. Projekt AI4VET4AI adresira potrebu Europe za radnom snagom koja ima znanja i vještine iz područja umjetne inteligencije i njene primjene, te potiče razvoj AI vještina kod  učitelja i učenika u SS i VSS obrazovanju.
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.


Business & Data Analysis
Planning, OLAP & Reporting & Financial consolidation
Data Integration, Data Migration & Data Engineering
Data Governance, Data Quality & Master Data Management
Data Science
DWH models
XBRL point
ConQ Content Analytics
SynQ
By submitting this form, you agree that we may use the data provided to contact you with the information related to your request/submission and products and services of Poslovna inteligencija. You can unsubscribe from Poslovna inteligencija marketing emails at any time by clicking the unsubscribe link in the email. For more information, please see our Privacy Policy. *
Please don't insert text in the box below!

The fields marked with * are required