Posjet veleposlanika Republike Indije Poslovnoj inteligenciji

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava, koji je na dužnost stupio u rujnu prošle godine, 17.2. je posjetio Poslovnu inteligenciju i BIRD Inkubator za umjetnu inteligenciju i podatkovnu analitiku. Povod njegova posjeta bio je razgovor s predsjednikom Uprave Poslovne inteligencije Draženom Oreščaninom na temu suradnje Indije i Hrvatske u IT sektoru.

Njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava izrazio je interes za mogućnost podrške u proširenju suradnje dviju zemalja u informatičkom sektoru u periodu nakon Covid-19 pandemije. Isto tako, naglasio je zadovoljstvo činjenicom da je jedan od timova koji su započeli rad na svojim projektima u BIRD inkubatoru upravo iz Indije. Riječ je o  startup timu Makrsman Digi Technologies koji razvija platformu za prodaju i anotaciju velikih skupova podataka poput slika na kojima će biti moguće treniranje algoritama i modela umjetne inteligencije.

Druga postojeća dodirna točka u interakciji Poslovne inteligencije i indijskih kompanija odnosi se na suradnju s indijskim akceleratorom i investicijskom kućom, Capital fondom Spring Up Capital i predstavljanje hrvatskih AI startupa indijskim i američkim investitorima koje će se održati 26.veljače.

Na sastanku se raspravljalo i o mogućnostima suradnje s nekim od sveučilišta u Indiji koja imaju jake Data Science programe te o dovođenju indijskih diplomanata na razmjenu ili praksu u Poslovnu inteligenciju. U tom kontekstu bilo je i riječi o pomoći oko ishođenja viza za sve one koji dolaze iz Indije bilo kao članovi startup timova u BIRD inkubator ili kao studenti i zaposlenici u Poslovnu inteligenciju.

„Veleposlanik Srivastav ima veliko iskustvo u području gospodarstva, a posebice startup ekosustava i jako dobro poznaje situaciju u startup okruženju u Hrvatskoj. Vjerujemo da možemo vrlo brzo dodatno razviti suradnju između BIRD inkubatora kao poveznice između startup ekosustava u Indiji i Hrvatskoj.”, utvrdio je Dražen Oreščanin te je s veleposlankom podijelio je svoju viziju o tome kako bi se Hrvatska mogla razviti kao hub za indijske AI firme koje žele poslovati u Europi te bi u Hrvatskoj osnivale svoje podružnice.

Ovaj susret i teme razgovora ukazuju na to da za suradnju već postoje temelj i sadržaj, ali i interes te podrška koja nadilazi individualne napore i projekte. Na zadovoljstvo obje strane zaključeno je kako je riječ o inicijativi koja može zaživjeti sustavno te značajno ojačati gospodarske veze dviju država.

Posljednje Novosti

Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.

Želim primati obavijesti o novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije