Rad od kuće iz PI perspektive – Danijela Maljković

Danijela Maljković - Poslovna inteligencija
Jedna od prvih polaznica BIRD Internshipa je nedavno zagrebačku adresu zamijenila s onom londonskom gdje je preuzela mjesto direktorice  BIRD Consultinga, tvrtke kćeri Poslovne inteligencije! Kako njezin stan također ima i ulogu ureda zamolili smo ju da nam otkrije nekoliko preporuka za sve one koji su se po prvi puta našli u #radimdoma situaciji.

Danijela je svoju karijeru u PI počela graditi još od 2012. godine te je kao vodeća konzultantica  sudjelovala na mnogim projektima na britanskom tržištu. U novoj ulozi zadužena je za širenje poslovanja na britansko tržište te razvijanje odnosa s postojećim klijentima u Londonu te se hrabro upustila u proces koji uključuje puno nepoznanica.

 

Kako izgleda tvoj trenutni home office i kako se razlikuje od onog u Londonu?

S obzirom na to da je ova pandemija krenula dok sam privremeno bila u posjeti roditeljima, trenutno je moj home office radni stol koji imam od srednje škole, u mojoj sobi u obiteljskoj kući pokraj Trogira. I inače dosta radim od kuće u Londonu, skoro sve ono vrijeme kada nisam kod klijenta onsite. Nakon godine i pol skoro konstantnog iskustva, mogu reći da se većina zadovoljstva svodi na konfiguraciju radnog prostora, organizaciju i savladavanje online komunikacije.

Malo o sadašnjem prostoru: Ne smeta me što sam baš tu „zapela“ jer je stol za kojim radim kutni, dubok dovoljno da mogu obje ruke nasloniti dok tipkam (nema boli u rukama i napetosti u ramenima!), i ispružiti noge pod njim (183 cm visine negdje mora stati). U Londonskom stanu imam dva stola, oba ravna i podesive visine, jedan gleda na zid i nalazi se u dnevnom boravku, a drugi gleda na vrt i u posebnoj je sobi. U zadnje vrijeme sam više koristila taj drugi jer je ljepše gledati u prirodu, i definitivno je manje distrakcija kad se možeš izolirati u sobu.

Ovdje imam jedan skromni 14” monitor podignut taman toliko da mogu koristiti laptop ispod njega. Inače preferiram pozicionirati laptop na razinu očiju i koristiti ga kao dodatni monitor, kako bih izbjegla bol u vratu. No, kako nisam planirala dugo ostati, u Londonu sam ostavila putni sklopivi stalak za laptop, zaista izvrstan dodatak za one kojima je office svuda pomalo. U Londonu imam isto samo jedan dodatan monitor, imala bih još da ima mjesta.

 

home office poslovna inteligencija
Danijelin #radimdoma setup

 

Koje su tvoje preporuke za sve koji su se prvi put našli u remote work svijetu ?

1. Ako morate često putovati (nakon istrebljenja korone!) i mijenjati lokacije – kupite dobru opremu. Laptop što lakši s dobrom baterijom, sklopivi stalak za laptop, bluetooth tipkovnicu i miša, slušalice s dobrim mikrofonom.

2. Bluetooth slušalice su dobra investicija jer možete slagati sendvič i biti na sastanku u isto vrijeme.

3. Ako radite operativno, nemojte se zavarati raznim instagramima i digitalnim nomadima – treba vam udobno radno mjesto i vjerojatno ćete cijeniti dodatni zaslon.

4. Ako vam baš ne ide, i ne možete se skoncentrirati, probajte promijeniti lokaciju na mjesto gdje imate najmanje distrakcija ili gdje ćete pomiriti potrebu da radite i u isto vrijeme budete uz nekog tko vas treba prisutne. Na primjer, primijetila sam da nekad i rad s kauča, ukoliko je kratkotrajan, može biti učinkovit.

5. Nastojte smanjiti distrakcije. Ako niste sami u stanu i ukoliko možete, zatvorite vrata od sobe. Nekad smo ljudima predostupni za sitnice koje nam prekidaju tok misli. Isto vrijedi za WhatsApp.

6. Smanjite provjeravanje društvenih mreža i broja zaraženih od korona virusa na minimum. Tako nećete postići cilj da u 17:00 prestanete s poslom. Preporuka: takve distrakcije sebi predstavite kao nagradu nakon nekog cjelovito odrađenog zadatka i ograničite ih vremenski.

7. Vodite minimalno dvije task liste. Jednu za posao, a drugu za privatne stvari. Doma ćete biti izloženi tome da vam često neka privatna ideja padne na pamet, i umjesto da se toga prihvatite sad – stavite to na task listu za poslije.

8. Poslovna task lista vam treba i inače, ali kada radite od kuće ona vam je prijeko potrebna da biste planirali i završili radni dan na vrijeme. I can’t stress this point enough!

9. Budite dostupni – preko messengera (mi preferiramo Slack), video/konferencijskih alata (npr. Hangouts, Zoom, Teams, itd.). Ukoliko možete, palite kameru dok održavate online sastanke – mijenja doživljaj sastanka.

10. Generalno vrijedi da ukoliko se kao tim često ne „poravnavamo“, šanse su velike da ćemo stići na različita mjesta. Uživo imamo razne prečace kako stići do istog odredišta, no udaljenim radom nemamo luksuz takve komunikacije. Prema tome, udaljeni rad je dobra prilika za optimizacijom načina rada, npr:

Kreirajte centralna mjesta koja će koristiti cijeli tim i zajedničkim snagama održavajte task liste (pratite napredak), rezultate testiranja, metodologije, itd.

Osigurajte da znate što trebate napraviti, i koga trebate u tom procesu.

Planirajte unaprijed sastanke koje predviđate da ćete trebati, npr. dnevne koordinacije (ili „stand-up“), planiranje sprinta, retrospektive, povremeni sastanak 1:1 za davanje/primanje feedbacka, itd.

11. Ako imate nešto važno za odraditi, koristite kalendar za označavanje vremena kad ste zauzeti. Time drugima (koji gledaju vaš kalendar) dajete do znanja da niste slobodni za sastanak i imate jedan prekid toka misli manje.

12. Pretjerana izolacija nije dobra za naše mentalno zdravlje. Dodatno se potrudite da komunicirate s nekim van doma (nazovite prijatelje), prošetajte se u pauzi za ručak, itd.

 

Koji su za tebe najveći izazovi rada od doma i što te motivira?

Uh, bilo ih je puno. Toliko da sam nakon dva mjeseca odlučila da više neću nipošto raditi od doma i uzela sam si nešto što se zove „coworking space“, tzv. dijeljeni ured. Znajući što me smeta, tek treći kojeg sam gledala mi se svidio (Landmark Space, Victoria – ako kome treba). Imaju prostran dijeljeni prostor, s puno svjetla, odvojenim govornicama za online sastanke, te s prostorom odvojenim za tihi rad. Tu sam radila kada bih bila „between clients“, i koristila sam ga za sastanke uživo s kontaktima i potencijalnim klijentima.

Međutim, i nakon toga kada bih radila na projektu offsite, onda bi to bilo od doma i pritom si štedila 2 sata putovanja svaki dan. No, to nije jedini razlog. Naime, rad na projektu je dosta strukturiran, jasan po svojim isporučevinama pa mi rad od kuće nije predstavljao problem. No, moja situacija po dolasku u London je bila specifična, mijenjala sam rolu i imala sam rupu od 3 mjeseca između projekata. U to vrijeme je rad od doma bio mučenje, ali je bio posljedica nespecificiranih radnih zadataka i puno nepoznanica koje je trebalo naučiti. A tu su onda sve te predivne distrakcije koje imate kući… Ne znam kako vama, ali meni je tijekom faksa soba bila najčišća kad je trebalo učiti za ispite.

I tako bi mi se radni dan rastegnuo do kasnih sati, jer više nisam ničim bila vezana za 9-to-5.

 

Najveći izazovi do sada:

  1. Disciplina – ograničavanje na rad od 9 do 17, ili razvučen radni dan ili bi radila više od 8 sati dnevno.
  2. Ne bi mogla izbaciti posao iz glave jer bih izgubila „switch“ između radnog dana i privatnog Ovdje sam se morala maknuti iz stana kako bi mi putovanje kući bio taj zdravi prekid. I put do posla ujutro bi mi poslužio kao dobra motivacija, npr. „empowering“ pogled na moćni London na kojeg bi zaboravila dok bi radila od kuće. Vožnja u metrou s druge strane je daleko od empowering. 🙂
  3. Otežana komunikacija zbog dotadašnje navike da dosta stvari rješavam uživo tako da se nekom došetam do stola.
  4. Gubitak prisutnosti s timom, i ostalim kolegama. Naučila sam cijeniti koliko nas uživo svakodnevna usputna komunikacija drži zadovoljnima, i u budućnosti planiram više vremena provoditi s timom (dolaskom u Zagreb, ili dovođenjem njih u London). Inače se trudim da budem maksimalno prisutna na Slacku (i ostalim messengerima).
  5. Definitivno „tunnel vision“ oko prioriteta i odluka. Bila sam sklona donositi odluke uzimajući isključivo svoju perspektivu jer mi nekad ne bi palo na pamet da nekog kratko „pingnem“, ili ne bi mogla doći do te osobe, ili bi to bilo nakon 17 sati.
  6. Radni prostor i razne tjelesne boljke uzrokovane neadekvatnim uvjetima.
  7. Gubitak svakodnevne tjelovježbe (hodanje do posla, na ručak i sl.).
  8. Rad na nečem meni potpuno novom, samoj. Kasnije sam shvatila koliko mi znači imati „thinking“ partnera.

Motivira me dobro odraditi posao i ne raditi nakon 17 sati. Isto kao i kad sam u uredu.

 

Je li ti bilo teško odvojiti privatno od poslovnog?

Kako nemam djece ni kućnih ljubimaca da me ometaju, nije u tom smislu. Ono gdje je bilo teško je sav taj „workload“ koji bi se događao nakon 17h. Zato je bitno taj prekid radnog dana učiniti konkretnim. Šetnja od radnog stola do kauča nije dovoljna, ali tjelovježba jest, ili bio koji drugi izlazak iz stana (do dućana kupiti wc papir i brašno). 🙂

Ako morate biti u stanu i niste dovoljno disciplnirani izvoditi samostalne vježbe, preporučam Ringfit.

 

Kako provodiš slobodno vrijeme u ovoj situaciji?

Sve ono o čemu sam sanjala, ha ha. Igram se s mačkama i napokon odrađujem task koji sam dugo odgađala – sređujem fotografije nastale zadnjih par godina (brisanje, uređivanje, odvajanje u tematske foldere) i backupiram ih na cloud. Intenzivno razmišljam o tome da naučim koristit šivaću mašinu da napravim koju perivu masku za lice.

Pred koji dan sam saznala da postoji i remake igre Theme Hospital, pa bih se mogla prigodno igrati doktora.

 

Imaš li preporuku za knjigu/film/seriju zbog koje će nam brže proći vrijeme?

Imam – njemačka serija Dark na Netflixu. Mislim da je po pitanju kontinuiteta i castinga to najbolja serija koju sam gledala. Radnja je dobra intelektualna zavrzlama zbog koje ćete stalno pauzirati i diskutirati što će se dogoditi sljedeće.

Posljednje Novosti

Join us for an insightful panel discussion on 11th of June at 5:30 PM at BIRD Incubator and  explore the future of work with us!
Pridružite nam se na poslovnom događanju pod nazivom “Get Your Data AI Ready: Executive Guide to Mastering Data Governance", koje će se održati 25. travnja od 9:00h do 12:00h, u prostoru Bird Incubatora, Franje Petračića 4, Zagreb. Event će biti moguće pratiti i online.
Uspješno rješavanje izazova s kojima se suočavaju naši klijenti naš je najveći izvor ponosa.
Pridružite nam se na poslovnom okupljanju pod nazivom „ESG: Turning Concepts into Actual Report“, koje će se održati 20.3.2024. od 9h do 12h u prostoru BIRD Incubatora, Franje Petračića 4.
Pridružite nam se na Business Breakfast događanju pod nazivom “Planning beyond Spreadsheets", koje će se održati 7.12.2023., od 9:15h do 12:00h, u Restoranu 27 na Senjaku (Istarska 27) u Beogradu.
Visoko učilište Algebra ponosni je nositelj projekta pod nazivom AI-powered Next Generation of VET, a dio projektnog tima je i Poslovna inteligencija. Projekt AI4VET4AI adresira potrebu Europe za radnom snagom koja ima znanja i vještine iz područja umjetne inteligencije i njene primjene, te potiče razvoj AI vještina kod  učitelja i učenika u SS i VSS obrazovanju.
Poslovna inteligencija ponovo otvara svoja vrata studentima završnih godina, ove godine u hibridnom formatu!
Završavate ili ste završili neki od fakulteta iz područja računarstva, matematike ili poslovne informatike? Odlično!
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.


Business & Data Analysis
Planning, OLAP & Reporting & Financial consolidation
Data Integration, Data Migration & Data Engineering
Data Governance, Data Quality & Master Data Management
Data Science
DWH models
XBRL point
ConQ Content Analytics
SynQ

I acknowledge that the personal data I submit through this contact form will be used by Poslovna inteligencija d.o.o. to contact me and provide information related to my inquiry/application. I consent to Poslovna inteligencija using my submitted personal data to send newsletters containing information about news, products, and services of Poslovna inteligencija. I also acknowledge that I can unsubscribe from receiving newsletters at any time by clicking the 'Unsubscribe' link in each newsletter. Comprehensive information related to my rights and the use of my personal data can be found in Poslovna inteligencija's Privacy Policy.:
Yes No *

Please don't insert text in the box below!

The fields marked with * are required