Od skladišta preko močvare do jezera podataka

 

Nakon održanog petog SPARK  Meetup-a  Marko Štajcer, direktor odjela Inovacije i razvoj napisao je odličan blog post “Od skladišta preko močvare do jezera podataka” .

 

Skladište podataka (eng. data warehouse, DWH) odavno je poznat pojam i svi koji su u doticaju s IT svijetom znaju što je to. U jednoj rečenici, DWH je centralni repozitorij podataka koji se unutar organizacije koristi za izvještavanje i analizu podataka, a sami podaci mogu biti integrirani iz više različitih sustava. Kada govorimo o skladištima podataka, govorimo o relacijskim, strukturiranim podacima. Pojavom Hadoopa i novih Big Data tehnologija dobili smo mogućnost analize znatno veće količine podataka u odnosu na tradicionalni DWH te mogućnost analize ne samo relacijskih, već i nestrukturiranih vrsta podataka. Pojavili su se i neki novi pojmovi vezani uz skladištenje podataka kao što su jezero podataka (eng. Data Lake) i razne varijacije na Data Lake, kao što su Managed Data Lake, Data Factory, Data Rafinery…

 

Članak u cijelosti možete pročitati na stranicama SPARKa!

Posljednje Novosti

Pokrenut unutar Europskog programa obrambenog industrijskog razvoja u prosincu 2021., projekt "Cyber Rapid Response Toolbox for Defence Use" (CYBER4DE) uhvatio se u koštac s izazovom razvoja lako implementabilnog, modularnog i skalabilnog alata za kibernetičku brzu reakciju kod upravljanja kibernetičkim incidentima u različitim kompleksnim nacionalnim i međunarodnim scenarijima. Također, projekt cilja na poboljšavanje procesa i praksi tzv. Kibernetičkih timova za brzi odaziv (CRRT) u okviru PESCO-a kako bi se brže usvajali novi alati i povećala učinkovitosti u operativnoj domeni.
Scroll to Top

Budite u toku s novostima

Budite u toku s novostima

Prijavite se na naš newsletter i budite uvijek u toku s novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije.

Želim primati obavijesti o novostima i tehnologijama iz svijeta Poslovne inteligencije