Model skladišta podataka za telekomunikacijske tvrtke

Model skladišta podataka Poslovne Inteligencije za telekomunikacijske tvrtke je standardni model skladišta podataka primjenjiv za fiksne i mobilne telekomunikacijske operatere. Uz tradicionalne zahtjeve poslovne inteligencije, pokriva i zahtjeve analitike velikih podataka.

 

Naš model skladišta podataka za telekomunikacijske tvrtke je standardni model skladišta podataka primjenjiv za fiksne i mobilne telekomunikacijske operatere. Uz tradicionalne zahtjeve poslovne inteligencije, pokriva i regulatorne zahtjeve, uključujući GDPR i IFRS 15, Big Data  i IoT zahtjeve. Temelji se na najboljim poslovnim praksama, koje su razvijene i primijenjene tijekom implementacije sustava skladišta podataka kod velikih telekom operatera u Europi, Bliskom Istoku i  Sjevernoj Africi. Također, model je otvoren za potrebne preinake i izmjene sukladno potrebama pojedinog telekom klijenta.

Logika modela slijedi TM Forumov SID ( Shared Information Data Model) standard te je PI Telco DWH model ® TM Forum Frameworx 18.5 certificiran proizvod.

 

Vizualni prikaz modela

Schema of PI DWH Model main area 4.1

 

 

Model se bazira na čvrstim vezama između primarnih i stranih ključeva (engl. Primary Key – Foreign Key relationship) koja osigurava konzistentnost u samom modelu i u sadržaju implementiranog DWH sustava. Logika modela prati Shared Information Data Model (SID) okvir, referentni model propisan od strane TM Foruma, a koji pružatelji usluga, softverske kompanije i integratori uobičajeno koriste za opisivanje upravljačkih podataka velikih poduzeća. Na temelju podataka predstavljenih u modelu, mogu biti isporučeni svi standardni data martovi za potrebe analize i izvještavanja u telekom kompaniji.

Trenutna verzija modela sastoji se od preko 700 entiteta (tablica) grupiranih u 44 subjektna područja podjeljenih u 5 funkcionalnih grupa:

DWH telco Subject Areas

 

Model je u cijelosti ili djelomično u primjeni kod telekomunikacijskih tvrtki kao što su Deutsche Telekoma, Telekom Austria Grupe i  Ooredoo Grupe, dva velika mobilna operatera u Sjevernoj Africi, jedan veliki mobilni operater u Aziji.

Preuzmite brošuru

DWH Model for Telecommunications


Ponosni smo što možemo reći da su naši klijenti tvrtke koje su vodeće u svojoj industriji, koje su sposobne uočiti nove trendove i biti ispred konkurencije uvođenjem inovativnih rješenja u svoje područje. Naš DWH model za telekomunikacijske tvrtke implementiran je u više od deset mobilnih, fiksnih operatera na tri kontinenta s više od 40 milijuna pretplatnika. Ukoliko ti brojevi nisu dovoljno impresivni, donosimo vam izjave nekih od naših zadovoljnih kupaca.


Ooredoo Algeria

Ooredoo Algeria je dio Ooredoo grupe, međunarodne telekomunikacijske tvrtke, sa sjedištem u Dohi, Katar. Pružatelj je mobilne, bežične i žične usluge. Važno je napomenuti da je Oredoo Algeria  održao vodstvo u  tržišnom udjelu tijekom prve polovice 2017. i povećao broj korisnika na 14 milijuna korisnika u prvoj polovici 2017. godine.

Član smo jedne od najvećih svjetskih mobilnih telekomunikacijskih tvrtki s više od 133 milijuna korisnika diljem 12 tržišta, što govori puno o opsegu naših potreba kada je riječ o upravljanju prikupljenim podacima. Ooredoo Algeria prepoznao je PI DWH model za telekomunikacije kao model koji nam je omogućio smanjenje rizika od neuspjeha, bolje upravljanje našim podacima i minimiziranje troškova razvoja, dok istovremeno dopušta nužne modifikacije kada god je to potrebno.

-BADREDINE ALLOUCHE, CHEF DE SERVICE DWH


Serbia BroadBand

Serbia BroadBand dio je regionalne United grupe koja djeluje u šest zemalja Adriatic regije i vodeći je operator na području analogne i digitalne kabelske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telekomunikacije u Srbiji.

Stvaramo i sakupljamo ogromnu količinu podataka. Implementacija PI DWH telekomunikacijskog modela omogućila nam je postizanje konkurentske prednosti dopuštajući čistu konsolidaciju podataka kroz više sustava, smanjenje troškova razvoja te nam je pomogla transformirati naše poslovne zahtjeve u rješenje koje najbolje odgovara našem poslovanju.

-ANDRIJA DEREŽIĆ, CIO AT UNITED GROUP


Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikacijska tvrtka u Crnoj Gori koja nudi cijeli niz fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga (poruke, razgovori, Internet, TV, podatkovne mreže, ICT rješenja). Kao tehnološki lider, Crnogorski telekom pomaže jačanju industrije i poduzetništva u Crnoj Gori, poboljšavajući kvalitetu života građana kroz suvremenu i sigurnu tehnologiju i raznovrsne proizvode i usluge koji su u skladu s njihovim promjenjivim digitalnim stilom života.

PI DWH model za telekomunikacije pokazao se kao fleksibilan i jednostavan za korištenje što je omogućilo brži plasman proizvoda Crnogorskog Telekoma i znatno jednostavnije održavanje sustava. Od implementacije modela, prije nekoliko godina nisu bile potrebne nikakve promjene osim integracije s novim sistemima što je i najbolji pokazatelj njegove kvalitete.

-Jovana Mihajlovac, Head of Enterprise IT Solutions


Kontakt forma